Peter Blom var også en driftig kar som blant annet fikk satt opp den store låven. Han sørget for innlagt vann, men trerørene var da for dårlige. Han søkte departementet om lån og fikk 12. oktober 1901 svar fra Det kongelige norske Statssekretariat:

Under 5. ds. har det naadigst behaget Hans Majestet at bifalde den norske Regjerings underdanigste Indstilling af 30 September næstfor om:

At der naadigst tilstaaes Sognepræst til Vardal Præstegjeld, provst i Toten Provsti i Hamar Stift Peter Blom et Laan, stort 300 Kroner, af Oplysningsfondets Fond til Dækning af Udgifterne til en ny Jernrørsvandledning til Fjøs og Stald paa Vardal Præstegaard paa følgende Betingelser:

  1. At Laanet, for hvilket Sikkerhed bliver at stillle i Vardal Præstegaards faste Indtækter av Provst Blom og Eftermænd i Sognepræstembedet forrentet med 4 % fra Udbetalinge og tilbakebetales med en lige Andel aarlig i 15 paa hverandre følgende aar, regnet fra 31. Desember 1901.
  2. At Ledningen vedligeholdes under sædvanligt Aabodsansvar og ….
  3. At der for Laanets anvendelse aflægges saadan Redegjørelse som Kirke- og Undervisningsdepartementet finder antagelig.

 Kristiania , den 12. Oktober 1901

Lehman  

Det ser sannelig ut til at selveste kong Oscar II har vært involvert i saken. Hvis dette var vanlig så må han hatt mye å gjøre. Jernvannsrørledning ble det, og den og vannkrana i fjøset var der da vi kom dit i 1947. Denne brønnen har også forsynt boligene til prest og forpakter, men trykket må ha vært dårlig. Dette året ble det derfor gravd en ny brønn ved bekken oppe i jordet. Den er svært forseggjort med støpte vegger og dekke. Brødrene Sigurd og Paul Fjellhaug samt to til sto for jobben. De markerte dette for evigheten ved å risse initialene sine inn i den våte betongen. De to øvrige brønnbyggerne hadde begge HS som initialer. Det er grunn til å tro at Hans Sveen og Hans Strandvik var disse to siste. Hans Strandvik var gardskar på Børstad under krigen.

Tilbake til brønner og vannforsyning