Harald Torp, f. 1906, var sønn av Inga og Anton Torp i Holoen ved Bybrua. Faren drev bruket og arbeidet som selvstendig murer. Harald giftet seg med Karoline Oliane Haugerud fra Skrautvål. Sammen fikk de barna Bjørn, f. 1935, og tvillingene Sverre og Kåre, f. 1942.
Som faren arbeidet også Harald som murer. Han påtok seg forskjellig anleggs-arbeid og var også sertifisert sprengningsbas. I det meste av arbeids-livet var han ansatt ved Toten Cellulose.
Da krigen kom i 1940 bodde den lille familien i Rudi ved Bybrua. Haralds ferdigheter innen sprengningsarbeid ble da ettertraktet. Harald Torp var ikke soldat, men ble av lensmannen i Vardal bedt om å lede sprengning av bruene ved Tobru. Fra de første forberedelsene til tyskerne angrep gikk det en uke. I denne perioden var Harald ved sperrestillingen hver dag.
Da de skjønte at kampene ved Mustad var i gang steg spenningen ved Tobru betraktelig. Harald og andre sivile tok oppstilling ved husveggen i Ner-Tobru. Der kunne de være i skjul mens de allikevel hadde utsyn til sprengningsstedet. Panservognene kom i tet for de tyske angriperne. Rett før de var på de første brua, den største, trykket Harald på den elektriske tenneren. Bare ladningene på den minste brua gikk av. Harald mente at tyske soldater kunne ha rukket å kappe ledningene til den ene. Han mente ellers at feilslaget kunne skyldes sabotasje.
Umiddelbart etter sprengningen ble det en intens skyting. Spesielt mitraljøsen ved Sjåheim var effektiv mot tyske soldater. Det ble imidlertid raskt klart at tyskerne kom til å bryte gjennom. Med prosjektiler hvinende over hodene flyktet Harald og de andre sivile over den fortsatt islagte Vesleelva. De hadde hatt med ski men fikk ikke spent dem på i forvirringen. Det ble til at de vasset i djup snø helt til Bysetra. Til tross for at de var langt til skogs var de ikke trygge, i det en grantopp ble skutt av over hodene på dem. De kom seg uskadd til Bysetra og senere hjem.
Se intervjuet som Egil Torp tok opp med Harald Torp her…